Fitrace
Při filtraci se oddělují pevné složky různorodé směsi od kapalných složek.
Aby se pevné částice zachytili na filtru, musí být větší než póry filtru. Pevné částice směsi se na filtru zachytí
a kapalina s rozpuštěnými složkami proteče (nazývá se filtrát).
Jako filtr můžou sloužit:
- sítka, síta, cedníky - v domácnosti na cezení vařených těstovin, sypaných čajů
- fitrační papír - v laboratoři, na přípravu překapávané kávy
- vata
- fitrační tkaniny - např. cezení šípkového čaje přes plátýnko
- vrstva písku - např. pískové filtry při výrobě pitné vody
Provedení filtrace:
- Sestav filtrační aparaturu. Budeš potřebovat laboratorní stojan. Na něj upevni filtační kruh s vložkou.
Do filtračního kruhu vlož filtrační nálevku. Pod nálevku umísti kádinku tak, aby se delší okraj stvolu filtrační nálevky
dotýkal okraje.
- Vyrob papírový filtr. Ustřihni čtverec filtračního papíru. Čtverec přelož podélně na polovinu a pak příčně na polovinu.
Vystřihni oblouček. Po rozložení papíru (při troše praxe) vznikne kolečko. Filtr by měl být tak velký, aby sahal asi 0,5 cm pod okraj nálevky.
- Filtr rozevři a vlož do filtrační nálevky. Střičkou filtr opatrně navlhči a přitiskni k filtrační nálevce.
- Směs, kterou chceš zfiltrovat opatrně nalévej po tyčince na filtr. Dej pozor, ať tyčinkou filtr neprotrhneš. Taky nesmíš přelít vrchní okraj filtru.
- Filtrát proteče do připravené kádinky.
- Pokud chceš získat čistý zbytek na filtru, promyj ho malým množstvím destilované vody ze střičky. Až voda vyteče, postup opakuj.
Pokračovat